Remtasi “Iliustruotasis mokslas” pateikta medžiaga

Nes į angliarūkštės prisotintus gaiviuosius gėrimus įmetus kelis “Mentos” ledinukus, išsiskiria daug anglies dvideginio dujų. Gėrimas ištrykšta, nes ledinukai pagreitina dujų burbuliukų susidarymą.

Kai gaiviajame gėrime atsiranda anglies dvideginio burbuliukų, jie turi atlaikyti didelį vandens paviršiaus įtempį. Todėl burbuliukų susidaro ant nedidelių vidinės butelio dalies nelygumų arba ant skystyje esančių nešvarumų. Jeigu alaus bokalas arba gaiviojo gėrimo stiklinė smarkiai putoja, reiškia, kad indas nėra visiškai švarus. (kiek kartų jau taip buvo…)

Sudedamosios “Mentos” dalys sumažina gėrimo paviršiaus įtempį. Tokį poveikį labiausiai sukelia speciali guma, gaunama iš akacijų. Kuo mažesnis skysčio paviršiaus įtempis, tuo lengviau jame formuojasi burbuliukai. “Mentos” ledinukų paviršius šiurkštus, o nedideli nelygumai puikiai tinka anglies dvideginio burbuliukams susidaryti.

Nuo ledinukų putoja, trykšta įvairūs angliarūkštės prisotinti gaivieji gėrimai, tačiau dėl skirtingos sudedamųjų dalių koncentracijos purslų išsiveržia nevienodai. Eksperimentais nustatyta, kad didžiausias tryškimas vyksta su “Diet Coke”.